Vuodenvaihde tuo muutoksia kuntien vakuuttamiseen

27 elok. 2024

Vuoden 2025 alusta TE-palveluiden ja kotoutumis­palveluiden järjestäminen siirtyy valtion työ- ja elinkeino­toimistoilta kuntien vastuulle. Samalla kunnille siirtyy myös niihin liittyvä vakuuttamis­velvollisuus.

Kalle Mattila
Kalle Mattila 
matemaatikko
Tapani Toppi
Tapani Toppi 
vakuutusmeklari

TE-palvelut 2024 -uudistuksen myötä TE-palveluiden järjestäminen siirtyy työ- ja elinkeino­toimistoilta kuntien vastuulle. Tavoitteena on nopeuttaa työn­tekijöiden työllistymistä sekä parantaa palveluiden saatavuutta ja vaikuttavuutta. 

Kotoutumislain kokonaisuudistuksen myötä päävastuu myös kotoutumisesta siirtyy kunnille. Muutoksen tavoite on vahvistaa julkista taloutta ja lisätä maahanmuuttajien omaa vastuuta kotoutumisesta.

Näiden uudistusten myötä kunnilla on myös velvollisuus varmistaa, että valmennuksiin, työkokeiluihin tai kotoutumisohjelman mukaisiin palveluihin osallistuvat henkilöt on vakuutettu työtapaturma- ja ammattitautilain mukaisesti sekä ryhmävastuuvakuutuksella (Valmennuksen ja kokeilun vakuutusturva, 60 §; Laki kotoutumisen edistämisestä, 97 §). 

Osallistujat rinnastetaan yritysten työntekijöihin

Työtapaturma- ja ammattitautivakuutus hankitaan joko omana vakuutettujen ryhmänä tai omana vakuutussopimuksenaan järjestämisvastuussa olevalle taholle tai kuntayhtymälle.

On tärkeää huomata, että TE-palveluiden asiakkaat rinnastetaan vakuuttamisnäkökulmasta yritysten työntekijöihin. Työvoimaviranomaisen on huolehdittava, että valmennukseen ja kokeiluun osallistuva henkilöasiakas vakuutetaan ryhmävastuuvakuutuksella. Valmennuksen tai kokeilun järjestäjä varmistaa, että vakuutusturva on kunnossa.

Varautuminen hyvissä ajoin kannattaa

Uudistuksen menestyksekäs toteutus edellyttää kunnilta uusia toimintamalleja ja vahvaa osaamista sekä työllisyyspalveluiden että vakuutusratkaisujen osalta. Huolellinen vakuutussuunnittelu ja riskienhallinta voivat helpottaa siirtymää ja turvata toiminnan jatkuvuuden.

Jos kaipaat lisätietoa tai apua vakuutusturvan suunnittelussa, julkisyhteisötiimimme tarjoaa mielellään tukea ja neuvontaa. Ota yhteyttä ja varmista, että kaikki tarvittavat vakuutukset ovat ajan tasalla.

Ollaan yhteydessä!

Haluaisitko kuulla lisää vakuutusmeklaripalveluista tai tarjouksen organisaatiollesi? Lähetä tietosi meille yhteydenottolomakkeella, niin palaamme pian asiaan.

Miten kuulit meistä

Lähettämällä lomakkeen suostut siihen, että tallennamme tietosi. Käytämme tietoja konsernimme sisällä, emmekä jaa niitä kolmansille osapuolille Söderberg & Partners -konsernin ulkopuolelle. Voimme olla sinuun yhteydessä markkinoidaksemme palveluitamme. Voit peruuttaa suostumuksesi milloin tahansa lähettämällä sähköpostia osoitteeseen viestinta@soderbergpartners.com.