Vapaaehtoisissa sairauskuluvakuutuksissa piilee veroriski
Vapaaehtoiset sairauskuluvakuutukset ovat loistava henkilöstöetu ja kilpailuvaltti rekrytoinneissa. Mutta tunnetko niihin liittyvät veroriskit? Tässä artikkelissa pureudumme vapaaehtoisten sairauskuluvakuutusten verotukseen ja tarjoamme vinkkejä siihen, miten voit välttää ikävät yllätykset.
Sairauskuluvakuutuksen verovapauden ehdot
Verohallinnon ohjeiden mukaan työnantajan ottama sairauskuluvakuutus voi olla verovapaa etu, jos se täyttää tietyt ehdot. Vakuutuksen on oltava työnantajan ottama ja työnantajan on maksettava vakuutusmaksut suoraan vakuutusyhtiölle. Lisäksi vakuutusmaksujen on pysyttävä kohtuullisina. Lähtökohtaisesti kohtuullisuuden rajana on pidetty noin 1 000 euron keskimääräistä vakuutusmaksua vakuutettua henkilöä kohden.
Jos vakuutusmaksut ylittävät kohtuullisena pidetyn rajan, sairauskuluvakuutus voi muuttua veronalaiseksi palkkaeduksi. Käytännössä työntekijöitä verotetaan edusta, ja yrityksen on maksettava lisäpalkkakustannuksia. Tämä voi aiheuttaa taloudellisia yllätyksiä ja vaikeuttaa kustannusten budjetointia, erityisesti jos vakuutusmaksut vaihtelevat suuresti vuodesta toiseen.
Jos sairauskuluvakuutus on veronalainen etu, työnantajan on itse ilmoitettava maksamansa vakuutusmaksu kausiveroilmoituksella. Tämä edellyttää, että yritykset seuraavat vakuutusmaksujen kehitystä tarkasti ja varmistavat, että ne pysyvät kohtuullisina.
Vaikutukset työntekijän verotukseen
Työntekijän näkökulmasta sairauskuluvakuutuksen muuttuminen veronalaiseksi eduksi tarkoittaa, että hän joutuu maksamaan veroa tästä edusta. Tämä voi vaikuttaa työntekijän nettotuloihin.
Koska vakuutus on työnantajan ottama ja laskut tulevat työnantajalle, työntekijä ei yleensä tiedä vakuutuksensa hintaa, eikä pysty itse kontrolloimaan sitä. Monissa yrityksissä vakuutuksen kautta hankitut palvelut on integroitu sujuvasti osaksi työterveyshuoltoa suoraveloitusten avulla, joten työntekijä välttämättä edes tiedosta olevansa vakuutettu vapaaehtoisella sairauskuluvakuutuksella.
Tästä syystä hintakehityksen valvonta on aina työnantajan vastuulla. Työntekijälle ylimääräinen vero voi tulla todella ikävänä yllätyksenä.
Miten yritys voi varautua?
Yritysten on tärkeää olla ennakoivia ja tietoisia mahdollisista veroriskeistä. Vakuutusyhtiöt eivät aina tiedota ennakoivasti vakuutusmaksujen muutoksista, joten yritysten tai heidän vakuutusmeklariensa on itse oltava valppaina. Suosittelemme ehdottomasti, että yritykset keskustelevat säännöllisesti vakuutusyhtiöidensä kanssa ja tarkistavat vakuutusten hintakehitystä tarpeen mukaan.
Yrityksellä on hyvä olla nimetty vastuuhenkilö tai ulkoinen vakuutusmeklari, joka seuraa vakuutusmaksujen kehitystä ja pitää yhteyttä vakuutusyhtiöihin säännöllisesti. Lisäksi on suositeltavaa, että tarkastella vuosittain budjettiaan ja arvioida, miten sairauskuluvakuutukset vaikuttavat talouteen. Mahdolliset muutokset vakuutusmaksuissa tulisi sisällyttää budjettisuunnitteluun ja varautua niihin etukäteen, jotta vältytään taloudellisilta yllätyksiltä.
Yritysten kannattaa viestiä työntekijöille hyvissä ajoin muutoksista sairauskuluvakuutuksissa siltä osin kuin ne koskettavat työntekijän verotusta. Avoin viestintä auttaa työntekijöitä ymmärtämään etujen verotukselliset vaikutukset ja mahdolliset muutokset heidän nettotuloissaan, jolloin myös työntekijät voivat varautua ennalta.
Hanki tarvittaessa asiantuntijan apua
Sairaskuluvakuutukset voivat olla arvokas henkilöstöetu työntekijöille ja vaikuttaa jopa yrityksen mahdollisuuksiin rekrytoida parhaat osaajat. Erilaisten etujen veroriskit kannattaa kuitenkin ottaa vakavasti.
On tärkeää, että vakuutusmaksujen kehitystä seurataan tiiviisti ja varmistetaan, että ne pysyvät kohtuullisina, jotta vältytään ikäviltä taloudellisilta yllätyksiltä.
Jos yritykselläsi on vakuutusmeklari, hän hoitaa tehtävän puolestasi. Vakuutusmeklariyritykset pyrkivät myös käymään aktiivisesti keskusteluita niin vakuutusyhtiöiden kuin verottajankin kanssa henkilöstöetujen ja niiden verotuksen kehittämiseen ja erilaisten ongelmatilanteiden huomiointiin liittyen.
Jos haluaisit keskustella oman organisaatiosi tilanteesta tai kuulla lisää aiheesta, niin asiantuntijamme auttavat mielellään. Olethan yhteydessä meihin alla olevalla lomakkeella!