Näin turvaat henkilöstöäsi talvella

Henkilö­riskit ovat yksi suurimmista riskeistä talvisin. Henkilö­vahinkoja voivat aiheuttaa esimerkiksi liukastumiset, putoamiset, paleltumat tai muut työ­tapaturmat. Henkilö­vahingot voivat johtaa paitsi inhimilliseen kärsimykseen, myös korvaus­vaatimuksiin, oikeuden­käynteihin, maineen menetykseen ja tuottavuuden laskuun. Siksi organisaatioiden on tärkeää tehdä kaikkensa ehkäistäkseen ja vähentääkseen henkilö­vahinkoja.

Tapani Toppi
Tapani Toppi 
vakuutusmeklari

Liukastumiset ovat tarpeettoman yleisiä

Liukastumiset ovat yleisin syy henkilövahinkoihin talvisin. Ne voivat aiheuttaa vakavia vammoja, kuten murtumia, nyrjähdyksiä, ruhjeita tai aivotärähdyksiä. Liukastumisten ehkäisemiseksi on hyvä huolehtia seuraavista asioista:

  • Hiekoitus: Hiekoita liukkaat alueet, kuten portaat, rampit, parkkipaikat, kävelytiet ja sisäänkäynnit riittävän ajoissa. Paras hiekoitusmateriaali on hiekka, sora, suola tai muut liukastumista estävät aineet. Harkitse onko organisaatiosi tiloissa ongelmakohtia, joita kannattaisi jopa lämmittää alhaalta päin. Pidä hiekoitusmateriaalia helposti saatavilla ja varmista, että hiekoitusvastuut ovat henkilöstölle selvät.
  • Valaistus: Järjestä ulkotiloihin riittävä valaistus, jotta liukkaat alueet näkyvät selvästi. Muista huoltaa ja tarkistaa valaistus säännöllisesti, ja vaihda rikkinäiset ja heikot lamput mahdollisimman pian. Säädä valaistusta mahdollisuuksien mukaan vuorokaudenajan ja säätilan mukaan.
  • Kulkureitit: Pidä kulkureitit mahdollisimman lyhyinä, suorina ja esteettöminä sekä merkitse ne selkeästi. Puhdista reitit säännöllisesti lumesta, jäästä ja loskasta.
  • Lumenpoisto: Poista lumi tulisi katoilta, ränneistä, ikkunoista, ovista ja muista paikoista, joista se voi pudota ja aiheuttaa vahinkoa. Tee lumenpoistoa riittävän usein ja käytä siihen sopivia välineitä ja varusteita. Muista myös noudattaa turvallisuusohjeita. Lumenpoistosta pitää ilmoittaa henkilöstölle ja asiakkaille mm. varoituskyltein.

Omien tonttien ja kiinteistöjen kohdalla on hyvä muistaa, että korvausvastuu ulottuu oman henkilöstön lisäksi myös muihin henkilöihin. Katujen ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta annetun lain mukaan myös tontin kohdalla olevan jalkakäytävän tai tontille johtavan kulkutien kunnossapidosta vastaa kiinteistönomistaja, ellei kunta ole ottanut sitä vastuulleen.

Työskentely ulkona on haastavaa pakkasella

Työskentely ulkona pakkasella voi aiheuttaa henkilövahinkoja, kuten paleltumia, hypotermiaa, vilustumista tai hengitystieoireita. Ulkona työskentelevät henkilöt altistuvat myös muille riskeille, kuten liukastumisille, putoamisille, sähköiskuille ja palovammoille. Jos sinulla on talvella ulkona työskentelevää henkilöstöä, niin huolehdi ainakin näistä asioista:

  • Vaatteet: Tarjoa ulkona työskenteleville henkilöille lämpimät ja tuulenpitävät työvaatteet, jotka sopivat sekä työhön että säähän. Vaatteiden tulisi olla riittävän väljiä, jotta ne eivät haittaa verenkiertoa tai liikkumista sekä heijastavia tai kirkkaita, jotta ne näkyvät hämärässä tai pimeässä.
  • Varusteet: Varmista, että ulkona työskentelevillä henkilöillä on asianmukaiset suojavarusteet kuten suojalasit, kuulosuojaimet, hengityssuojaimet, kypärät ja turvavyöt. Huolehdi, että heillä on saatavilla ensiapuvälineet järkevällä etäisyydellä. Pidä varusteet mahdollisimman puhtaina, kuivina ja hyvässä kunnossa, sekä uusi ja huolla niitä riittävän usein. Ohjeista ja valvo henkilöstöä varusteiden käytössä.
  • Tauot: Ulkona pakkasella työskentelevien henkilöiden tulisi pitää riittävästi taukoja, jotta he eivät ylikuormittuisi, eikä heidän lämpötilansa laskisi liikaa.  Mahdollista taukojen pitäminen lämpimässä, kuivassa ja tuulettomassa paikassa, jossa on mahdollisuus levätä, juoda ja syödä. Taukojen pituus ja tiheys määrittyvät työn laadun ja säätilan mukaan ja niistä on hyvä sopia etukäteen.

Jos haluat lisätietoja tai apua riskienhallintaan, ota yhteyttä asiantuntijaamme alla olevalla lomakkeella. Autamme sinua ja organisaatiotasi tunnistamaan, arvioimaan ja vähentämään riskejä sekä varautumaan vakuutusten avulla etsimällä juuri sinun organisaatiosi tarpeita vastaavat ratkaisut. 

Miksi palkata vakuutusmeklari?

Mitä vakuutusmeklari tekee? Miksi maksaisin vakuutusmeklarin palveluista? Onko vakuutusmeklareissa eroja? Lue vakuutusmeklarioppaamme ja saat vastaukset mm. näihin kysymyksiin!
Lue lisää 

Ollaan yhteydessä!

Haluaisitko kuulla lisää tai pyytää tarjouksen vakuutusmeklaripalveluista? Yhteydenotto ei sido vielä mihinkään.

Miten kuulit meistä

Lähettämällä lomakkeen suostut siihen, että tallennamme tietosi. Voimme olla sinuun yhteydessä 5-6 kertaa vuodessa markkinoidaksemme palveluitamme. Voit peruuttaa suostumuksesi milloin tahansa lähettämällä sähköpostia osoitteeseen viestinta@soderbergpartners.com.