Miten selvitä pimeän keskellä - tue työntekijöidesi mielen hyvinvointia

28 marrask. 2023

Talvi on monelle haastavaa aikaa, kun päivät lyhenevät ja lämpö­tila laskee. Moni kärsii kaamos­masennuksesta, joka ilmenee mm. väsymyksenä, alakulona ja ärtyisyytenä. Kaamos­masennus voi heikentää työn­tekijöiden työ­kykyä ja motivaatiota, mikä vaikuttaa myös organisaation tulokseen. Siksi on tärkeää, että työn­antaja huolehtii työn­tekijöidensä mielen hyvin­voinnista erityisesti pimeänä vuodenaikana.

Helén Hägglund
Helén Hägglund 
Senior Advisor, HR & Employee Benefits

Mistä oikeastaan on kyse?

Mielenterveys on yhä tärkeämpi tekijä työntekijöiden työkyvyssä, varsinkin kun työelämä muuttuu yhä vaativammaksi ja epävarmemmaksi. Mielenterveyden ongelmat ovat yleisin syy sairauspoissaoloihin ja työkyvyttömyyseläkkeisiin Suomessa, ja niiden kustannukset ovat vuosittain jopa 2,5 miljardia euroa. Siksi työntekijöiden mielen hyvinvoinnista huolehtiminen on paitsi inhimillistä, myös organisaation kannalta taloudellisesti järkevää.

Mutta mitä mielen hyvinvointi tarkoittaa ja miten sitä voi edistää? Hyvä mielenterveys on kykyä selviytyä arjen haasteista, kokea iloa ja merkitystä, sekä luoda ja ylläpitää sosiaalisia suhteita. Mielenterveyttä voi tukea monin tavoin, kuten huolehtimalla riittävästä levosta, liikunnasta, ravinnosta, harrastuksista ja ihmissuhteista. Myös työympäristöllä ja työkulttuurilla on suuri vaikutus mielen hyvinvointiin.

Työterveyshuolto avainasemassa 

Laadukas työterveyshuolto on työnantajan ja työntekijöiden yhteinen kumppani, joka tarjoaa apua paitsi muun terveyden, myös mielenterveyden edistämiseen ja ongelmiin.

Työterveyshuollon palveluihin kannattaa sisällyttää mielen hyvinvoinnin sparrausta sekä etäyhteyksin että vastaanotoilla. Työterveyshuollon toimija voi myös kehittää yhdessä työnantajan kanssa toimintamallin, jolla tunnistetaan mielen haasteita sekä puututaan ajoissa mielen hyvinvoinnin heikentymiseen. Tämän avulla on mahdollista tukea paremmin työntekijöiden palautumista ja työssä jaksamista.

Jos työnantajalla ei ole mahdollisuutta tarjota esimerkiksi laajennettua työterveyshuoltoa, kannattaa hyödyntää mm.  eläkevakuuttajan tarjoamia palveluita, jotka auttavat ehkäisemään työkyvyttömyyttä ja edistämään työhyvinvointia.

Työnantajan kannattaa varmistaa, että henkilöstölle on selvää, mitä kaikkia palveluita omassa työterveydessä on tarjolla ja rohkaista käyttämään varhaisen tuen palveluita. Näin työterveyden palveluista saadaan irti parhaat hyödyt ja vältetään parhaassa tapauksessa mielen sairauksien syvenemistä ja pitkittymistä.

Vinkkejä mielen hyvinvoinnin tukemiseen 

Talven pimeys ja kylmyys voivat olla rankkoja. Niistä voi selviytyä paremmin, kun huolehtii itsestään ja toisistaan. Tässä muutamia vinkkejä, joilla voit tukea työntekijöidesi mielen hyvinvointia talvella:

  • Kannusta työntekijöitäsi pitämään säännöllisiä taukoja ja nauttimaan päivänvalosta, kun sitä on tarjolla. Päivänvalo auttaa säätämään sisäistä kelloa ja parantaa mielialaa.
  • Järjestä työntekijöillesi mahdollisuuksia liikkua ja harrastaa yhdessä esimerkiksi henkilöstöetujen kautta. Liikunta lisää hyvänolon hormoneja ja vähentää stressiä. Yhteiset harrastukset lisäävät yhteishenkeä ja sosiaalista tukea.
  • Huomioi työntekijöidesi yksilölliset tarpeet ja toiveet. Jotkut saattavat kaivata enemmän joustavuutta työaikoihin tai etätyöhön, kun taas toiset saattavat tarvita enemmän ohjausta ja palautetta. Kysy työntekijöiltäsi, mitä he tarvitsevat ja miten voit auttaa heitä.
  • Ole avoin ja kannustava mielenterveyden asioissa. Rohkaise työntekijöitäsi puhumaan, jos he kokevat haasteita tai huolia mielen hyvinvoinnissaan. Tarjoa heille tietoa ja tukea työterveyshuollon ja muiden palveluiden käyttämiseen.

Mielenterveydestä huolehtiminen on paitsi aitoa työntekijöistä välittämistä, myös taloudellista riskienhallintaa toiminnan jatkuvuuden varmistamiseksi. Kun panostat työntekijöidesi hyvinvointiin, saat vastineeksi parempaa työtehoa, motivaatiota ja sitoutumista. 

Tarjoamme neuvontaa ja hallinnointiapua työntekijöiden vakuuttamiseen, työterveyshuollon kilpailutukseen, henkilöstöetujen suunnitteluun ja kilpailutukseen sekä lukuisiin muihin HR-asioihin ja eläkkeisiin liittyen. Teemme myös organisaatiokohtaisia henkilöriskien kartoituksia.

Ota yhteyttä alla olevalla lomakkeella, jos haluaisit keskustella asiantuntijan kanssa.

Miksi palkata meklari?

Mitä vakuutusmeklari tekee? Miksi maksaisin meklarin palveluista? Onko vakuutusmeklareissa eroja? Lue vakuutusmeklarioppaamme ja saat vastaukset mm. näihin kysymyksiin!
Lue lisää 

Ollaan yhteydessä!

Haluaisitko kuulla lisää tai pyytää tarjouksen vakuutusmeklaripalveluista? Yhteydenotto ei sido vielä mihinkään.

Miten kuulit meistä

Lähettämällä lomakkeen suostut siihen, että tallennamme tietosi. Voimme olla sinuun yhteydessä 5-6 kertaa vuodessa markkinoidaksemme palveluitamme. Voit peruuttaa suostumuksesi milloin tahansa lähettämällä sähköpostia osoitteeseen viestinta@soderbergpartners.com.