
Alivakuuttaminen kytkee aikapommin johtoryhmän pöydän alle
Moni yritysjohtaja luottaa siihen, että yrityksen vakuutusturvan voi hoitaa ihan hyvin oman työn ohessa – kunnes todellisuus iskee vasten kasvoja. Epäselvät vakuutusehdot, piilossa olevat riskit ja riittämätön vakuutusturva voivat pahimmillaan ajaa yrityksen kriisiin. Miksi näin käy, ja miten ongelmat voi ehkäistä?
Vakuutusturvan aukot paljastuvat lähes aina liian myöhään
Kuvittele tilanne: merkittävä liiketoimintasopimus solmitaan ja yhteistyö aloitetaan, mutta pian sen jälkeen sattuu vahinko. Yrityksen vastuuvakuutus ei katakaan kyseistä tilannetta, ja seurauksena on taloudellinen takaisku, mainehaitta – tai pahimmassa tapauksessa oikeustaistelu.
Vastaavia tilanteita sattuu useammin kuin moni uskaltaa myöntää. Liian moni yritys luottaa siihen, että heidän vakuutusratkaisunsa ovat riittäviä ilman säännöllistä, puolueettoman ammattilaisen tarkastelua. Tämä on vaarallinen ajatusmalli, etenkin kun yritysten riskikenttä monimutkaistuu jatkuvasti.
Alivakuuttaminen – kallis virhe, jota et ehkä näe
Riskienhallinnan asiantuntijat korostavat, että alivakuuttaminen on yksi yleisimmistä, mutta vähiten huomatuista sudenkuopista. Kyse ei ole vain siitä, ettei vakuutuksia ole otettu riittävästi, vaan voi myös olla, että kohteet on vakuutettu väärällä tavalla tai vääristä arvoista.
Tässä kohtaa vakuutusmeklari astuu kuvaan. Hän ei pelkästään tarkasta nykyisiä vakuutuksia, vaan myös tunnistaa vakuutusehdoista mahdolliset vaaranpaikat, joita yritys ei ole tullut ajatelleeksi. Vakuutusturvan lisäksi meklari voi auttaa poistamaan, vähentämään ja pienentämään riskejä ennakoinnin eli yrityksen toiminnassa tapahtuvan riskienhallintatyön avulla. Meklarin työ perustuu kokonaisvaltaiseen riskianalyysiin, joka kartoittaa toiminnan haavoittuvuudet – niin kotimaassa kuin kansainvälisesti.
Meklari säästöjen ja parempien sopimusten rakentajana
Vakuutusyhtiöiden suuntaan meklari toimii ammattineuvottelijana, joka hankkii markkinoiden parhaat ehdot ja hinnat – tarvittaessa jopa useasta eri vakuutusyhtiöstä, jopa ulkomailta asti. Tämä voi tuoda merkittäviä säästöjä yrityksen vakuutuksiin tai kokonaan uutta vakuutusturvaa, mitä yritys ei ole tiennyt edes olevan saatavilla.
Yksi vakuutusmeklarin tärkeimmistä tehtävistä on tuki vahinkotilanteessa. Kun kriisi iskee, aika on rahaa ja osaaminen kultaa. Meklari toimii yrityksen edustajana neuvotteluissa vakuutusyhtiöiden kanssa ja varmistaa, että korvaukset saadaan nopeasti ja oikeudenmukaisesti. Myös se, että meklari avustaa itse vahinkoprosessissa auttaa asiakasta tekemään oikeita päätöksiä oikeassa kohdissa.
Alikäytetty strateginen kumppani
Vaikka vakuutusmeklari ei ehkä ole yrityksen arjen näkyvin yhteistyökumppani, hän voi olla yksi strategisesti tärkeimmistä. Hänellä on kyky nähdä metsän lisäksi myös puut – tunnistaa sekä suuret linjat että pienet yksityiskohdat, jotka voivat muodostua ratkaiseviksi.
”Usein pureudumme sellaisiin asioihin, joita asiakas itse ei tule edes ajatelleeksi. Joskus puutteita löytyy yllättävän paljon. Meillä on kokemusta eri toimialojen erityispiirteistä mitä tulee vakuuttamiseen ja riskienhallintaan. Toisaalta hankimme yhtiönä niin paljon vakuutusturvaa, että tiedämme myös suunnilleen vakuutusten markkinahintojen tason. Sanoisin, että aivan liian moni taistelee oman työn ohessa vakuutusasioiden parissa, vaikka voisi lopulta olla kustannustehokkaampaa hankkia ammattilainen avuksi jo pelkästään hallinnollisen työn osalta. Vakuutusturvan räätälöinnissä ja vahinkotilanteissa meklariavun käytöstä syntyvä taloudellinen etu voi olla huomattavan suuri”, toteaa Söderberg & Partnersin riskienhallinnan asiantuntija Tapani Toppi.
Johdolle vakuutusten hoitopalvelu tarkoittaakin paitsi mielenrauhaa myös mahdollisuutta keskittyä liiketoiminnan kasvattamiseen ilman jatkuvaa huolta vakuutusten riittävyydestä.
Mikä on sinun seuraava askeleesi?
Kun mietit omaa tilannettasi, arveletko että oman yrityksesi vakuutusturva on ajan tasalla ja kattava? Milloin viimeksi analysoit riskisi? Jos vastaus kumpaankaan kysymykseen ei ole selvä, on aika tarkastella asiaa uudelleen. Liian moni johtaja tajuaa tilanteensa vasta silloin, kun vahinko on jo tapahtunut.