5 riskiä, joihin yrityksen kannattaa varautua kesällä

Tietynlaiset riskit korostuvat kesäaikaan, kun vakituinen henkilöstö lomailee ja työpaikoilla on paljon kesätyöntekijöitä tai toimipisteitä on kokonaan suljettuna. Katso asiantuntijoidemme vinkkilistalta kohteet, joihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota ennen kesälaitumille lähtöä.

Ville Partanen
Ville Partanen 
toimitusjohtaja Claims Link

1. Kesätyöntekijöiden tapaturmat ja vahingot

Kokemuksen puutuessa kesätyöntekijät ovat alttiimpia kaikenlaisille tapaturmille. Ylimääräisten vahinkojen välttämiseksi kannattaa jokaiselle kesätyöläiselle järjestää perusteellinen perehdytys, jossa käydään huolellisesti läpi myös työturvallisuuteen liittyvät asiat.

On hyvä kiinnittää huomiota myös suojaustoimenpiteisiin, kuten oikeankokoisiin työvaatteisiin. Vääränlaisen suojavarustuksen tarjoaminen voi tulla erittäin kalliiksi esimerkiksi vastuuvahinkotilanteessa.

2. Petokset ja huijaukset 

Yritykset altistuvat kesäisin tavallista enemmän erilaisille petoksille ja huijausyrityksille. Siksi prosesseihin ja rutiineihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Erilaiset sopimukset, laskut ja muut kuittausta vaativat asiakirjat kannattaa opastaa käymään läpi hyvin tarkasti. Kerro myös kesätyöntekijöillesi ja tuuraajillesi jo ennalta, millaisia huijausyrityksiä olette mahdollisesti aiemmin vastaanottaneet sekä laadi toimintatavat puhelinyhteydenottoihin, joissa pyydetään varmistamaan ”jo sovittuja” sopimuksia.

Myös kyberhyökkäykset lisääntyvät kesän aikana. Koska uudet työntekijät eivät välttämättä tunne yrityksen toimintatapoja vielä niin tarkkaan, he ovat paljon alttiimpia tietokoneviruksille ja palvelunestohyökkäyksille. On tärkeää käydä perehdytyksen yhteydessä läpi, miten arkaluonteisia tietoja käsitellään sekä miten toimitaan mahdollisessa kyberhyökkäystilanteessa. Suosittelemme myös tarkistamaan yrityksen kybervakuutusturvan tilanteen ennen lomille lähtemistä.

3.  Tyhjillään olevat kiinteistöt

Tyhjät kiinteistöt lisäävät aina murron, ilkivallan ja tuhopolton riskiä. Siksi osa vakuutusyhtiöistä luokittelee tyhjät kiinteistöt riskialttiisiin kiinteistöihin, joista on tehtävä erillinen ilmoitus vakuutusyhtiölle. Jos et ole tehnyt ilmoitusta, vakuutusyhtiö ei välttämättä katso rikoksen kuuluvan vakuutuksesta korvattavaksi.

Valtaosa murroista tapahtuu yön aikana. Roska ja isommat irtonaiset esineet kiinteistön ympärillä voivat toimia tilapäisenä suojana varkaalle, joka haluaa tunkeutua kiinteistöön huomaamatta. Pitämällä ulkotilat tyhjinä, puhtaina ja hyvin valaistuina ehkäiset murtautumisia kiinteistöösi.

4. Yrityksen laitteiden käyttö lomilla

Jos henkilöstösi käyttää yrityksen laitteita, kuten matkapuhelimia myös vapaa-ajallaan, on hyvä tarkistaa mitä kaikkea laitteiden vakuutusturva kattaa. Moni esimerkiksi matkustelee kesäloman aikana, mikä ei välttämättä automaattisesti sisälly vakuutusturvaan.

Henkilöstöä kannattaa ohjeistaa jo ennalta, miten toimitaan varkaustilanteessa. Koska yritysten omistamat matkapuhelimet ja tietokoneet sisältävät lähes aina arkaluontoista tietoa, kannattaa laatia toimintasuunnitelma siihen, miten estetään tietovuodot sekä teknisesti että toimintatapojen avulla.

Käythän henkilöstösi kanssa läpi myös yrityksen laitteiden oikeaoppisen kuljettamisen ja säilyttämisen. Esimerkiksi läppärilaukkua ei koskaan kannata jättää näkyville parkissa olevaan autoon – oltiin sitten Suomessa tai ulkomailla.

5. Tulipalovaara

Ylimääräiset syttyvät materiaalit ja kasvillisuus kiinteistön ympärillä lisäävät merkittävästi tulipalovaaraa. Siksi toimitilojen piha kannattaa siistiä ennen lomalle lähtöä. Myös sammutuskaluston kunto kannattaa tarkistaa.

Jos kiinteistö jää tyhjilleen, käy läpi helposti syttyvät ja palavat esineet, kuten keittiökalusteet, sähköjohdot, valaistuslaitteet ja muut toimistotarvikkeet ennen kuin poistut kiinteistöstä loman ajaksi. Vakuutusyhtiöiden suojeluohjeissa on useimmiten määritelty toimenpiteitä, jotka pitää olla tehtynä, jotta korvauksia maksetaan. Suojeluohjeet kannattaakin lukaista läpi.

Muista ainakin nämä
  1. Käy läpi vaarallisten aineiden käsittely ja varastointi, jotta niistä ei aiheudu vahinkoja työntekijöille tai ulkopuolisille.
  2. Järjestä paloturvallisuuskoulutus, jossa käydään läpi
    • todennäköisimmät syttymislähteet toimipisteessä sekä niiden hallinta ja sammutus
    • palotorjuntalaitteet ja niiden käyttötavat
    • evakuointiprotokolla ja mahdollisen hätäilmoitusjärjestelmän käyttö.
  3. Varmista, että henkilöstön saatavilla on toimintaohjeet erilaisiin kriisitilanteisiin.

Tarvitsetko apua riskienhallintaan?

Kokeneet vakuutusmeklarimme auttavat mielellään parantamaan yrityksesi riskienhallintaa ja kilpailuttamaan vakuutusturvia.

Olethan yhteydessä meihin alla olevalla lomakkeella, jos voimme olla avuksi!

 

Vakuutus­meklariopas

Haluaisitko tietää mitä hyötyä meklarista oikeasti on? Oletko saanut yhteydenottoja vakuutusmeklaritoimijoilta, mutta et oikeastaan tiedä mitä he tekevät tai miten yrityksesi hyötyisi meklarin käytöstä? Mietitkö mitä eroa on vakuutusyhtiön yhteyshenkilöllä ja meklarilla? Oppaan luettuasi tiedät mitä vakuutusmeklari tekee, millaisia vakuutusmeklareita Suomessa toimii sekä miten tunnistat laadukkaan vakuutusmeklarin.
Lataa opas

Ollaan yhteydessä!

Haluaisitko kuulla lisää tai pyytää tarjouksen vakuutusmeklaripalveluista? Yhteydenotto ei sido vielä mihinkään.

Miten kuulit meistä

Lähettämällä lomakkeen suostut siihen, että tallennamme tietosi. Voimme olla sinuun yhteydessä 5-6 kertaa vuodessa markkinoidaksemme palveluitamme. Voit peruuttaa suostumuksesi milloin tahansa lähettämällä sähköpostia osoitteeseen viestinta@soderbergpartners.com.