Arbete utomlands
Vi hjälper dig att skapa tydliga processer för utlandsstationerade och distansarbete utomlands. Färdiga riktlinjer hjälper din personal och ledning att agera rättvist och undvika misstag. Samtidigt säkerställer du att medarbetare som åker utomlands känner sig trygga och säkra. Vi hjälper dig också gärna att utforma personalförmåner, t.ex. för utländska dotterbolag, med hänsyn till lokal lagstiftning.
Arbetsgivaren försäkrar arbete utomlands
En finsk arbetsgivare är skyldig att ordna försäkringsskydd för arbetstagaren även under utlandsstationering eller distansarbete. Detta gäller alla anställningsförhållanden, oberoende av vem som tar initiativ till arbetstagarens utlandsresa.
Försäkringskraven och försäkringens omfattning påverkas i hög grad av i vilket land arbetstagaren arbetar och hur lång tid utlandsvistelsen varar. I de flesta fall måste arbetstagaren vara försäkrad i enlighet med värdlandets regler.
Ett undantag från denna regel är dock en arbetstagare som arbetar tillfälligt utomlands, dvs. en utstationerad arbetstagare. A1-intyget, som utfärdas kostnadsfritt av Pensionsförsäkringscentralen, visar vilket lands socialförsäkringssystem den utsända arbetstagaren omfattas av under utlandsarbetet.
Destinationen påverkar försäkringen för arbete utomlands
Utomlands omfattas arbetstagare och egenföretagare i princip av det sociala trygghetssystemet i det land där de arbetar. Socialförsäkringsavgifter betalas i det landet och arbetstagaren erhåller t.ex. pension i enlighet med arbetslandets lagstiftning. Denna grundregel gäller oavsett var arbetsgivaren och arbetstagaren är bosatta och vilken nationalitet de har.
Arbete i EU/EES-länder, Schweiz eller länder som har ingått avtal om social trygghet
Arbetsgivaren för en utsänd arbetstagare som arbetar i EU/EES, Schweiz eller ett land som har ingått en överenskommelse om social trygghet kan hos Pensionsskyddscentralen ansöka om ett A1-intyg, som visar att arbetstagaren omfattas av den sociala tryggheten i Finland.
Finland har överenskommelser om social trygghet med bland annat Australien, Chile, Sydkorea, Indien, Israel, Kina, Kanada, Quebec och USA.
A1-intyget är alltid giltigt under en begränsad tid. Om uppdraget fortsätter i mer än 30 dagar efter att det intyg som utfärdats för arbetet har gått ut, måste personen ansöka om ett nytt intyg. Pensionsskyddscentralen måste också informeras om eventuella förändringar i anställningsförhållandet.
Arbete i andra länder
Om det inte finns någon överenskommelse om social trygghet mellan länderna (t.ex. Thailand, Nya Zeeland, Ryssland, afrikanska länder), omfattas personen av sin egen nationella lagstiftning i både ursprungslandet och ankomstlandet.
Arbetsgivaren kan vara skyldig att betala dubbla socialförsäkringsavgifter och alla begränsningar av tillgången till social trygghet gäller i båda länderna. I många fall måste åtminstone en del av avgifterna betalas två gånger, men den sociala trygghet som erhålls kan ändå vara otillräcklig. Vi rekommenderar därför alltid kompletterande försäkringsskydd i sådana situationer, t.ex. en uppdragsförsäkring.
Som regel behöver medarbetaren också ett arbetstillstånd som utfärdas av immigrationsmyndigheterna i respektive land.
Uppdragsförsäkring utökar socialförsäkringsskyddet
Uppdragsförsäkringen är en särskild försäkring för utstationerade arbetstagare. En arbetstagare anses vara utsänd om han eller hon arbetar för ett företag som är verksamt i Finland under hela den tid som utsändningen varar, om han eller hon omfattas av den sociala tryggheten i Finland när utsändningen inleds och om utsändningen är tillfällig.
Många företag erbjuder sina anställda social trygghet med hjälp av ett A1-intyg som utfärdas av Pensionsförsäkringscentralen. Uppdragsförsäkringen är ett betydligt mer omfattande skydd än socialförsäkringen. Den kan ge medarbetarna ett heltäckande sjuk- och försäkringsskydd, även när de arbetar utomlands.
Den täcker till exempel ambulansflyg hem i händelse av sjukdom. Detta täcks inte av socialförsäkringen. Ambulansflyg är också mycket dyrt och svårt att ordna i praktiken utan en försäkringspartner.
Det är också värt att tänka på att vissa länder kräver en giltig reseförsäkring för att utfärda visum.
Distansarbete utomlands - tips till arbetsgivare
Vanliga frågor
Försäkringsskydd: se till att arbetstagaren har ett tillräckligt försäkringsskydd som täcker både värdlandet och eventuell finsk socialförsäkring. Överväg också att teckna en uppdragsförsäkring.
Social trygghet: Ta reda på om arbetstagaren omfattas av den sociala tryggheten i Finland eller i värdlandet och skaffa vid behov ett A1-intyg.
Beskattning: Ta reda på hur arbetstagaren beskattas utomlands. Ta reda på den anställdes skattesituation och hur du får en EU-deklaration.
Arbetstillstånd och visum: Se till att din medarbetare har de arbetstillstånd och visum som krävs för det land där han eller hon ska arbeta.
Lokal lagstiftning: kontrollera arbetslagstiftningen i destinationslandet och se till att du följer den.
Orientering och vägledning: förbered tydliga instruktioner och processer för utlandsstationeringen.
Om listan verkar oöverstiglig hjälper våra HR-rådgivarna gärna till!
A1-intyget söks hos Pensionsskyddscentralen och visar att arbetstagaren omfattas av den finska socialförsäkringen under sitt arbete utomlands. Intyget är viktigt eftersom det säkerställer att arbetstagaren inte behöver betala socialförsäkringsavgifter i två länder och att han eller hon får nödvändiga socialförsäkringsförmåner, till exempel pension, i enlighet med finsk lagstiftning.
För en anställd som distansarbetar från utlandet ska arbetsgivaren se till att försäkringsskyddet täcker både finska och utländska behov.
Arbetsgivaren bör klargöra skattesituationen, som kan variera beroende på hur länge den anställde arbetar utomlands och vilket land som anses vara den skattemässiga hemvisten. Vid behov ska ett A1-intyg skaffas om arbetstagaren arbetar inom EU/EES.
Krav på arbetstillstånd och andra lokala lagkrav bör också kontrolleras. Det är också viktigt att kommunicera tydliga instruktioner och ansvarsområden avseende distansarbete utomlands, inklusive datasäkerhet och arbetstidsregler.
Om en arbetstagare blir sjuk eller råkar ut för en olycka utomlands ska arbetsgivaren se till att arbetstagaren har ett tillräckligt försäkringsskydd för att täcka sjukvårdskostnader och, vid behov, hemtransport.
Om möjligt ska arbetsgivaren ge stöd och hjälp i händelse av sjukdom, inklusive kontakt med försäkringsbolaget och den lokala sjukvården.
Arbetsgivaren bör också ta reda på och informera den anställde om eventuella arrangemang för den anställdes återkomst, t.ex. ambulansflyg och andra transporter, och se till att den anställde får nödvändig behandling och återhämtningstid innan han eller hon återgår till arbetet.
Många försäkringar innehåller också separata tjänster för nödresor för att hjälpa både arbetsgivaren och den anställde i händelse av en olycka.
Ett utlandsuppdrag innebär att en arbetstagare flyttar utomlands för att arbeta på arbetsgivarens uppdrag under en viss tid, ofta med en formell utlandsstationering.
Distansarbete utomlands innebär att man arbetar på distans från utlandet, ofta på eget initiativ, utan att ha en formell arbetsplats på destinationen. Vid distansarbete kan arbetsgivaren ställas inför andra skattemässiga och juridiska skyldigheter än vid utstationering.